Levensstijl als medicijn, jouw voornemen voor 2020?

IN3A5591 - kopie.JPG

Life-Me beurs

Enkele weken geleden woonde ik een conferentie bij met bovenstaande titel op de VUB, mijn oude en vertrouwde universiteit. Enorm fijn om even 12 jaar terug te blikken, zo lang is het al geleden dat ik daar startte.

Sinds dan is er veel veranderd. Na mijn VUB carrière sloeg ik namelijk een andere weg in. Eentje die breder ging dan het louter wetenschappelijke kader dat ik ervoor kende. En die me ook uitdaagt om continu te blijven bijleren en ontdekken.

Ik maakte plaats voor een holistisch kader, waarbinnen ik leerde dat alles systemisch is en niets op zichzelf bestaat. Dat wat ík doe, mijn omgeving beïnvloedt, wat mijn hoofd denkt, mijn lijf beïnvloedt en wat ik mijn darmen voedt, mijn immuniteit mee bepaalt. Sinds dan probeer ik via een holistische levensstijl mijn eigen medicijn te zijn. Of liever, probeer ik de medicijnen vóór te zijn. Ik geloof er sterk in dat preventie de beste genezing is. Vallen we toch ziek, dan is het een enorme kracht om te weten dat onze levensstijlkeuzes onze genezing enorm beïnvloeden.

Levensstijl

Wat bedoel ik dan juist met levensstijl?
Wel die zaken die je gezondheid beïnvloeden, die veranderlijk zijn, niet vastgelegd via je DNA, nl: wat je eet, hoe je beweegt, waar je werkt, hoe je ontspant, … Wist je dat deze levensstijlpijlers er trouwens ook voor zorgen dat ons zogedacht ‘lot’, vastgelegd in ons DNA, al dan niet tot uiting komt? De wetenschap hier rond, de epigenetica, beschrijft hoe onze levensstijl bepaalde genen ‘aan’ en ‘uit’ schakelt, waardoor we al dan niet ziektes ontwikkelen waar we genetisch aanleg voor hebben. We hebben dus veel meer in handen dan oorspronkelijk gedacht.

Prof.Dr. Reginald De Schepper schreef het boek levensstijl als medicijn, waarin hij een gezonde levensstijl opdeelt in volgende topics: Minder stress, meer bewegen, gezonde voeding, sociale steun, voldoende slaap, positieve mindset en gezonde omgeving. Het boek kan je hier aankopen

Inspiraties van de dag

  1. Prof. Nele Adriaenssens zette een hele therapie op rond ‘beweging bij kanker’. In het UZ Brussel kunnen mensen tijdens en na hun behandeling beweegadvies op maat krijgen, waardoor ze fysiek beter bestand zijn tegen chemo therapie én minder risico hebben op herval.

  2. Prof. Marijke De Couck praatte over het inzetten van ademhalingstechnieken voor, tijdens en na een kankerbehandeling.

  3. Dr. Kris Verburg, de auteur van de voedselpiramide, gaf een heel inspirerende lezing over voeding en veroudering. Hij creëert er zelfs een hele nieuwe wetenschappelijke tak voor, nl: nutrigerontologie.

  4. Prof. Elke Van Hoof vertelde vol enthousiasme over stress, en hoe het onmisbaar is in ons leven. De sleutel is ‘ontdekken wat dit stressmoment jou of je omgeving bijbrengt’, zo kan je er beter mee omgaan. Een heldere, vernieuwende boodschap in tijden van alsmaar groeiende prevalentie van burn-out.

Error, overload

Er zijn zoveel pijlers en factoren waarmee je rekening kan houden, wat best overweldigend kan zijn.
Mijn raad: begin bij het begin.

Volg je buikgevoel naar een thema dat je erg aanspreekt en informeer je hierover. Via een boek, websites, documentaires, whatever suits you.
Start hier. Kies één iets, wat je het meest aanspreekt, je motiveert, het meest nodig is… 1 voornemen.
Het creëren van goede gewoontes gebeurt immers best 1 per 1. Zo maak je van je nieuwjaarsvoornemens geen eendagsvliegen, maar blijvende gewoontes. Want we kennen maar al te goed de ingebouwde teleurstelling van het oplijsten van 3 tot 21 zaken die je anders wil dit jaar. Begin februari, beginnen we al te denken: misschien lukt het volgend jaar beter.

Trust me: slow & steady boven fast & never-ready.

Lifestylechantal dierickx