GRØNT
GRØNT
Informeren en inspireren omtrent een gebalanceerde, natuurlijke en plantaardige levensstijl via workshops, food & events
 

Chantal Dierickx

plantbased chef
.
holistic health coach

 
_MGL2225.jpg
 

Welkom

GRØNT bestaat voor iedereen met een liefde voor eten, genieten en hun gezondheid. Vanuit die 3 principes is het in ieder geval ontstaan. In 2014 start dit verhaal. Na mijn master in fitheid en gezondheid, wilde ik me meer gaan scholen in voeding en startte hierom een opleiding tot holistisch gezondheidsconsulente. Aangezien wonen onder de vleugels van mama niet langer van toepassing was, zocht ik een flexibele job die me de vrijheid gaf om bij te studeren. HORECA, altijd al mijn beste vriend tijdens mijn schoolperiode, bood me de oplossing. Dit keer wilde ik echter weg van de bediening en bij de bron werken waar al dat lekkers werd geproduceerd, namelijk in de keuken! Hier kon ik mijn passie voor koken ten volle ontwikkelen en fine-tunen.

Binnen mijn opleiding tot holistisch gezondheidsconsulente viel ik vaak (bijna ;)) van mijn stoel wanneer er een 'holy grail' werd omgegooid in mijn toenmalige zeer klassieke kennis omtrent gezondheid. Een voorbeeld? Wel, misschien dat cholesterol een zeer noodzakelijk iets is, grotendeels(80%) aangemaakt door onze eigen lever. Dus waarom kocht ik dan ‘mager’ om cholesterol te vermijden en zo hart-aanval-vrij oud te worden?!…

Zo zijn er vele 'aha erlebnissen' gevolgd. Té veel om hier zo op te noemen en véél te interessant om voor mezelf te houden. Ik vond het zelf super leuk om te gaan experimenteren in de keuken, met de kennis die ik opdeed rond gezonde natuurvoeding. Zo ontstond GRØNT, een platform waarmee ik via feestelijke en smaakvolle gerechten mensen wil inspireren en informeren omtrent de voedzame, lekkere plantaardige keuken.

 
 
 

Waarom plantbased?

Heel kort? Omdat het kan. :)
Voor de geïnteresseerden, hieronder het meer toegelicht verhaal.

Zelf eet ik sinds 2016 plantfocussed. Ik geloof in een zachte aanpak. Concreet wil dit voor mezelf zeggen dat ik er voor kies om geen dierlijke producten te eten, voor het merendeel van de tijd. Maar ik mág wel dierlijke producten eten. Als ik er zin in heb, indien de sociale context er om vraagt, indien ik vind dat het wél op een duurzame manier geproduceerd is… De praktijk wijst uit, dat in 90% van de gevallen mijn beslissing valt in het voordeel van de plantaardige keuken.

Als we heel simplistisch kijken naar wat eten is, dan zouden we het kunnen omschrijven als energie om ons lichaam te doen werken en ons gezond te houden.Vandaag de dag is het mogelijk hierin te voorzien op een volledig plantaardige manier. Dus strikt genomen, hebben we dierlijke producten niet meer nodig om te overleven aangezien ons lichaam grotendeels alle voedingsstoffen kan halen uit plantaardige bronnen. De resterende voedingsstoffen, kunnen we gemakkelijk supplementeren. Dit zag ik enige tijd geleden in, en zo begon de ontdekkingstocht in de plantaardige keuken. Want als (voornamelijk) plantaardig eten ervoor zorgde dat ik niet langer een zeer grondstofintensieve, vervuilende en vaak onethische vlees & zuivelindustrie moest ondersteunen, I WAS ALL IN!

Wat ik dan vooral merk in mijn omgeving is dat meer mensen wel een interesse hebben in de plantaardige keuken omdat ze de gezondheidsvoordelen willen ervaren, eens iets lekkers plantaardigs hadden gegeten of gewoon nieuwsgierig zijn. Twee grote redenen weerhouden hen om er niet mee te gaan experimenteren.
De eerste zijnde: ‘Wat dan als ik op restaurant ga, dan kan ik helemaal niets eten?’
Bewust kiezen om minder dierlijke producten te eten, wil niet zeggen dat je van vandaag op morgen 100% moet kiezen voor alleen plantaardig. Het is absoluut geen zwart wit verhaal. Je kan plantaardig eten integreren in je leven, zonder veganist te zijn.

Een tweede reden: ‘ik weet echt niet hoe ik er aan moet beginnen’.
Vandaar dat ik workshops organiseer om je op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de veelzijdige en heerlijke plantaardige keuken. Via mijn blog zal ik ook recepten delen voor de dagdagelijkse inspiratie.

 
_MGL2081.jpg
 
 
 

Holistisch?

Holistische gezondheid, het spreekt voor sommige mensen tot de verbeelding, terwijl het eigenlijk iets heel natuurlijks is. Het betekent ‘in zijn geheel’, ‘totaal’. Dus als we spreken over totale gezondheid, of gezondheid in zijn geheel, bedoelen we niet enkel, een gezonde huid of een gezonde spijsvertering of een gezonde levenshouding. Het is een én én verhaal.

In mijn opleiding aan De Levensschool bekeken we hiervoor verschillende wetenschappen om zo een gezond lichaam, te vergezellen van een gezonde geest. Eten is hier een zeer bepalende factor.

Goed eten, maakt dat je gezonde grondstoffen hebt om je lichaam uit op te bouwen, wat dan weer zorgt voor een gezond lichaam. Enkel een gezond lichaam kan gevolg geven aan een gezonde geest. Vice versa is dit ook even waar. Indien we ons mentaal niet goed voelen, zal ons lichaam hier fysiek op reageren, denk maar aan een migraine aanval tijdens periodes van hoge stress. De balans hier vinden is de sleutel.

Om bij te dragen aan een gezond lichaam, kies ik bewust voor biologische ingrediënten, die zo weinig mogelijk bewerkt zijn. Plantbased wholefoods zijn zeer dankbare producten. Je kan er op zo’n manier mee goochelen, dat zelfs de meest fervente vleeseters zouden toegeven, dat het toch écht wel lekker is. Althans, dat is toch mijn doel.

 
 


Chantal maakt de meest creatieve vegan gerechtjes. Op’t dak van PAKT hebben we hier in groep van kunnen genieten. No nonsense en uiterst gezellig. “

/ Adje van oekelen - concept developer Pakt /