Beweging werkt
2020-03-15 12.08.55 2.jpg

Wanneer het leven je COVID-19 geeft…

Onze eigen gezondheid, een thema dat in de COVID-19 tijden éxtra actueel wordt. In mijn wereld is het vrijwel elke dag top of mind, maar ook ik ben me nu extra bewust van het belang van een goede gezondheid en eigen immuniteit.

In deze uitdagende tijden, zie ik ook een positieve boodschap. Méér focus op je eigen gezondheid en die van je omgeving. Om de gezondheid van je omgeving te waarborgen, kan je best de actuele aanbevelingen volgen. Het universitair ziekenhuis van Leuven volgt alles op de voet. Om een mooi beeld te krijgen van waarom we sociaal contact moeten vermijden, kan je hier bekijken hoe virussen zich verspreiden. Daarnaast zijn tijden van crisis ook hét moment bij uitstek om solidariteit te laten zegevieren. Een mooi en opliftend artikel hierover van Rutger Bregman.

Mensen komen buiten

Ik zag deze ochtend tijdens mijn loop opvallend meer volk in het park. Door de afwezigheid van groepsevenementen en cafés om ons in te verschansen, worden we zachtjes gestuurd in de richting van méér buiten zijn. Dat zette me aan het denken. Wat als we collectief dit moment gebruiken als startpunt voor nieuwe gezonde gewoontes. Bijvoorbeeld, wat meer en regelmatiger buiten bewegen.

Voeding is mijn stokpaardje, zoals jullie wel weten. Een even belangrijke parameter voor onze fysieke en mentale gezondheid is zeker en vast beweging, deze gaan hand in hand. De overheid raadt aan 150min per week fysiek actief te zijn. Maar waarom?

Feel good

Beweging zorgt voor het vrijgeven van verschillende neurotransmitters ter hoogte van je hersenen. Signaalstoffen die boodschappen overdragen van de ene zenuwcel naar de andere. Sommige van deze stoffen beïnvloeden ons humeur. Endorfine is de meest gekende feel-good neurotransmitter. De aanmaak hiervan verhoogt wanneer we bewegen. Een verklaring voor de befaamde runners high.

Naast endorfine verhogen ook de levels dopamine, serotonine en norepinefrine, allemaal belangrijke regelaars van je gemoed.

Boost je immuniteit

Tijdens aerobe activiteiten (wandelen, lopen, zwemmen, fietsen,…) verhoogt het aantal en de activiteit van onze lymfocyten in onze perifere bloedsomloop. Lymfocyten zijn onze actieve afweercellen, ze beschermen ons tegen bacteriën, vreemde cellen, kankercellen én jawel ook virussen. (zoals COVID-19).

Tot enkele uren na een sportsessie, zien we een daling van deze verdedigingscellen. Een bewijs dat het immuunsysteem éxtra actief is in bescherming en regulatie van onze lichaamsfuncties.

Naar mijn idee, geen betere reden om vandaag nog te starten met het inplannen van je beweegroutine. Het hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn. Je kan perfect aan je deur starten met een wandeling aan stevig tempo. Nood aan tips? Kijk hier eens.

Ik weet het wel, maar…

Bij de start van een nieuwe gewoonte,  hebben mensen vaak enorm veel argumenten waarom ze er niet mee kunnen starten. Ik heb geen tijd, ik vind het niet leuk, ik vind de motivatie niet, …

Deze argumenten zijn meestal wat we noemen ‘beperkende overtuigingen’ in plaats van echte waarheden. Het beste wat je kan doen in dit geval is je argument herformuleren naar ‘wat kan ik doen om het … te maken’

Bijvoorbeeld:

Wat kan ik doen om het lopen aangenamer te maken? Misschien is samen met iemand lopen, luisteren naar je favoriete radioprogramma, geschikte kledij kopen,… nét dat duwtje in de rug dat je nodig hebt.

Wat heb jij nodig om die 150 minuten beweging per week te halen?
Identificeer het & make it work. Want beweging werkt!*

 

* Een mooie slogan van mijn collega’s van Springbok coaching

Bronnen

 mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/depression-and-exercise/art-20046495

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5911985/#S2-3